Cucian di Rumah – 27 Idea Reka Bentuk Praktikal

Cucian di Rumah – 27 Idea Reka Bentuk Praktikal

kabinet mesin basuh-mesin basuh-pengering-biru-pastel
Cucian di Rumah - 27 Idea Tata Letak Fungsian | Reka Bentuk Dalaman | 1/27


yang bilik utiliti adalah, pada amnya, ruang paling kurang direka bentuk di seluruh rumah. Ia perlu dirancang dan bersarang di tempat terpencil, seperti ruang bawah tanah, tetapi diatur di tempat kerja lain, seperti dapur, atau terpencil di dalam ruang penyimpanan. Semua ini menjadikan tugas itu lebih sukar daripada biasa. Lihatlah galeri foto kami dan dapatkan inspirasi untuk susun atur fungsi bilik dobi anda.

Bilik dobi - 27 reka bentuk bergaya

mesin basuh-mesin basuh-pengering-kabinet-putih
Cucian di Rumah - 27 Idea Tata Letak Fungsian | Reka Bentuk Dalaman | 2/27

Dengan adanya paip dalaman, bilik dobi meninggalkan halaman belakang dan menduduki kedudukan yang lebih tengah di ruang bawah tanah, di mana lebih mudah dipasang paip. Ruang bawah tanah menyediakan lokasi yang mudah untuk mesin berputar terletak di sebelah mesin basuh dan tempat untuk meletakkan cucian pada hari-hari hujan atau pada musim sejuk. Ini adalah selama setengah abad.

Nasihat praktikal dan idea yang elegan - bilik dobi dalam 27 foto

dobi-rumah-rak-kabinet-putih
Cucian di Rumah - 27 Idea Tata Letak Fungsian | Reka Bentuk Dalaman | 3/27

Pada tahun 1970, sebagai tindak balas kepada tuntutan wanita bekerja, arkitek mula merancang rumah dengan pakaian di ruang penyimpanan (WC) atau dewan yang menuju ke dapur atau bahkan di garaj ... bukan kerana itu adalah tempat terbaik untuk mengesannya, tetapi kerana mereka tidak tahu di mana untuk meletakkannya, sebaik sahaja ia meninggalkan ruang bawah tanah. Anda boleh mengoptimumkan tempat kerja ini dan mengubahnya menjadi dobi yang cekap. Pilihan lain ialah memindahkan bilik dobi ke mana-mana bahagian rumah yang lebih sesuai untuk tujuan itu atau untuk membina semula bilik mandi di kawasan pencuci yang sempurna.

Jika anda sedang membina sebuah rumah baru, anda mempunyai pilihan untuk mempunyai dobi yang anda mahu - walaupun di tingkat dua, supaya ia lebih dekat dengan dobi. Bergantung kepada gaya hidup anda, anda boleh membina bilik dobi yang kedua dan kecil yang dapat dinikmati oleh tetamu anda.

Mesin basuh berwarna hitam, mural berwarna merah terang dan putih salji

bilik mandi-dinding-merah jambu-tanah-taupe
Cucian di Rumah - 27 Idea Tata Letak Fungsian | Reka Bentuk Dalaman | 4/27


Jadilah praktikal apabila merancang ruang untuk dobi anda. Apabila, dalam kehidupan sebenar, anda mencuci pakaian, laundri melimpah pakaian kotor yang disusun dalam buasir, bersebelahan dengan pakaian yang bersih, disusun dalam bakul dan, selain itu, bersaing untuk ruang dengan papan seterika. Dapatkan diri anda bilik dobi yang cukup besar untuk mempunyai tahap yang diperlukan. Berikut adalah beberapa idea yang boleh direalisasikan dalam kemudahan pencucian sedia ada, serta yang akan dirancang dari sekarang.

1

Perabot elegan dan reka bentuk deco di dapur moden

dobi-dapur-moden-stoneware-kerusi
Cucian di Rumah - 27 Idea Tata Letak Fungsian | Reka Bentuk Dalaman | 5/27

Pautan Sponsor

lokasi

1. Jangan letakkan bilik dobi di kawasan transit. Berjalan di atas bakul pakaian dan buasir pakaian, pergi ke dapur atau garaj, bukan sahaja tidak menyenangkan, tetapi juga berbahaya.
2. Jangan merancang cucian di dapur. Premis yang akan dibasuh memancarkan kelembapan yang banyak dan bau yang tidak menyenangkan berikutan proses pembersihan dan pengeringan. Anda mungkin tidak mahu perkara-perkara ini berhampiran dengan tempat-tempat anda menyediakan makanan, dan makanan anda tidak lagi dibasuh.
3. Anda mesti menahan godaan untuk membuat ruangan dobi anda multifungsi (ruang jahit atau tempat untuk hobi kegemaran anda). Kelembapan bilik dobi dan tahap bunyi tidak serasi dengan aktiviti lain - apatah lagi keperluan untuk ruang ketika kita benar-benar mula melakukan cucian.

Mesin basuh di pengeringan salji putih dan padat

dobi-baskets-braided-machine-wash-dryer laundry
Cucian di Rumah - 27 Idea Tata Letak Fungsian | Reka Bentuk Dalaman | 6/27


4. Jangan cuba untuk menyusun pakaian dan bilik mandi ... kecuali jika anda dapat melihat santai melihat buasir pakaian untuk mencuci sambil mandi, atau bersenang-senang sambil mengelap kaki anda di cucian kotor, meninggalkan bilik mandi.
5. Cobalah untuk mempunyai cucian berhampiran lokasi di mana jumlah terbesar pakaian dibasuh. Ia mungkin bilik tidur. Jika anda mempunyai pintu dobi yang membawa kepada bilik mandi bilik atau lorong, ini adalah kemudahan yang hebat.
6. Jika rumah baru anda direka bentuk supaya bilik tidur induk berasingan dari bilik tidur yang lain, letakkan mesin basuh dan pengering supaya mereka dekat dengan bilik mandi, yang dimaksudkan untuk para tetamu.

mozek perak di bilik dobi yang elegan

dobi-mosaik-mesin basuh-cucian
Cucian di Rumah - 27 Idea Tata Letak Fungsian | Reka Bentuk Dalaman | 7/27


spesifikasi
1. Harus ada 120 cm ruang bebas di hadapan setiap unit supaya anda boleh berjalan di sekitar bilik apabila pintu terbuka. Anda mesti memasang peranti ini agar pintu mereka dibuka, jangan menghalang bilik itu dari mana mereka berada.
2. Susun rak atau kabinet di atas mesin basuh untuk cucian, peluntur, pelunak, peluntur dan bahan kimia lain. Dengan cara ini, mereka tidak boleh diakses oleh kanak-kanak. Tinggalkan ruang yang cukup di atas tudung mesin basuh jika ia dibuka dari atas.

Bilik dobi asal dengan kertas dinding bunga

dobi-mesin Maver putih rambut-Kabinet
Cucian di Rumah - 27 Idea Tata Letak Fungsian | Reka Bentuk Dalaman | 8/27

3. Jika ruang tidak mencukupi untuk peralatan saiz penuh, letakkannya di rak. Jika tidak, peranti mesti berukuran kecil dan anda akan menghabiskan lebih banyak wang untuk menjimatkan ruang. Apabila anda mendapat ruang di atas lantai, anda kehilangan ruang untuk rak.
4. Basuh pakaian, bagaimanapun, mesti menyedut untuk mengelakkan banjir sekiranya berlaku pecahan atau limpahan mesin basuh atau pengering. Anda boleh memasang mesin di seberang mandi siphon di lantai.

Kabinet putih dan pengering pakaian kelabu

dobi basuh-mesin rambut kelabu
Cucian di Rumah - 27 Idea Tata Letak Fungsian | Reka Bentuk Dalaman | 9/27

5. Pada satu ketika, anda akan terpaksa menukar mesin basuh atau pengering anda. Jangan reka bentuk bilik dobi supaya ia hanya sesuai untuk peralatan yang digunakan sekarang; cuba untuk meninggalkan lebih banyak ruang. Sekiranya anda mempunyai mesin porthole, lebih baik tidak mencari almari pegun di atasnya. Pemilik seterusnya mungkin menghadapi masalah jika mereka mempunyai mesin basuh pembukaan teratas.
6. Sediakan penebat di lantai dan dinding bilik dobi untuk mengurangkan bunyi dan getaran di kawasan sekitarnya.

sink dan rak putih di dalam bilik dobi

dobi-Kabinet-putih-kuning-mesin basuh
Cucian di Rumah - 27 Idea Tata Letak Fungsian | Reka Bentuk Dalaman | 10/27

Pilihan lain
1. Pakaian pengering di mana pakaian menetes harus diletakkan di atas kawasan penyaliran atau di dulang mandi dan bukan pada pakaian lain yang boleh menyerap kelembapan.
2. Jika anda memasang gerai pancuran di bilik dobi, anda mesti mempunyai rel gelongsor di kedua-dua sisi, rak boleh laras dan kipas untuk meletakkan baju dan pakaian lain yang tidak boleh digantung kering. Mandi juga boleh digunakan untuk mandi anjing, mencuci kelab-kelab golf, dan sebagainya. Sekiranya anda memasang pancuran berhampiran pencuci pinggan mangkuk dan / atau mesin basuh, anda akan dapat mengumpul rangkaian pembetungan di zon yang sama.

rak dan peti simpanan di dalam bilik dobi

dobi-rak-mesin basuh-pengering
Cucian di Rumah - 27 Idea Tata Letak Fungsian | Reka Bentuk Dalaman | 11/27

3. Peruntukkan pakaian anda dengan pelbagai jenis sink, yang diperlukan untuk mencuci tangan dan aktiviti pembersihan yang lain. Pada masa kini, seseorang tidak memerlukan tangki basuh konvensional.
4. Jika anda memutuskan untuk meletakkan mesin jahit di dalam bilik dobi untuk membuat sentuhan cepat, pastikan peranti pengudaraan yang terbaik supaya tidak merosakkan mesin kerana kelembapan tempat yang dimaksudkan. Anda boleh memasang mesin jahit di atas rak yang cukup tinggi untuk meletakkan kerusi di bawahnya, tetapi supaya anda boleh menggunakannya dengan selamat apabila anda memerlukannya.
5. Jika anda berhasrat memasang papan seterika, letakkan ruang yang cukup untuk dilewati dengan selamat.

6. Pencahayaan yang betul adalah penting, termasuk yang di atas sink dan kawasan kerja lain. Pilih lampu pendarfluor - ia adalah cekap dan tidak mahal.

7. Cuba buat hos pengeringan pengering sebagai pendek dan lurus yang mungkin, untuk memastikan aliran udara yang berterusan.

Reka bentuk kayu kabinet yang elegan

dobi berperabot kayu mesin basuh rambut
Cucian di Rumah - 27 Idea Tata Letak Fungsian | Reka Bentuk Dalaman | 12/27

rak
1. Ruang penyimpanan sentiasa ditambah di ruang dobi. Cuba dapatkan seberapa banyak yang anda boleh. Bakul penyortiran amat berguna, termasuk yang mempunyai tudung, untuk cucian kotor. Jangan lupa, sama ada sampah untuk sisa.
2. Letakkan plastik atau keranjang rotan di bawah kaunter pada slaid untuk menjaga pakaian bersih untuk setiap ahli keluarga anda. Bakul membuatnya mudah untuk memindahkan baju yang sudah bersih ke lokasi yang dimaksudkan.

Bilik dobi, mesin basuh dan pengering

dobi basuh-mesin pengering-Kabinet
Cucian di Rumah - 27 Idea Tata Letak Fungsian | Reka Bentuk Dalaman | 13/27

3. Jika anda bercadang untuk mempunyai "saluran" untuk mendapatkan dobi ke cucian, dapatkan peti simpanan yang mendalam di mana semua pakaian boleh dikumpulkan. Ini tidak boleh menjadi tenggelam dalam cucian.
4. Pilih kabinet khusus untuk memenuhi keperluan anda. Rancang untuk menyeterika, berkebun, peralatan sukan dan banyak lagi. Sekiranya ruang tidak mencukupi, pilih papan setrika lipat. Dinding pepejal dan rak melengkung adalah mudah untuk menyimpan alat.

Bouquet bunga dalam ungu dan putih di bilik dobi yang elegan

dobi laci pencuci mesin pengering kabinet
Cucian di Rumah - 27 Idea Tata Letak Fungsian | Reka Bentuk Dalaman | 14/27

Conduits, Fittings and Finishing
Pastikan anda menggunakan pencahayaan yang mencukupi di kawasan kerja, serta pengudaraan yang baik. Para peminat mengurangkan haba dan stim di dalam bilik. Perabot dobi akan bertahan lebih lama jika diperbuat daripada bahan air dan tahan panas. Gantikan bahan tahan karat dengan tiub seramik.

Cucian dalam warna biru muda dan putih salji

dobi bentuk-idea-biru
Cucian di Rumah - 27 Idea Tata Letak Fungsian | Reka Bentuk Dalaman | 15/27

Bilik dobi ini mempunyai segalanya untuk menggoda para penyokong gaya moden. Selain penyimpanan yang bijak, ia menawarkan hiasan yang sangat asli. Siling ini dihiasi dengan sistem lampu LED yang meningkatkan kecerahan bilik. Bakul dan rak logam menempati seluruh permukaan dinding dan menawarkan ruang simpanan yang hebat. Lokasi mesin basuh lebih masuk akal. Ia sesuai dengan sempurna di hiasan tanpa mengganggu ruang. Sisi hiasan, beberapa bunga timbul anggun di wastafel untuk membawa kesegaran dan daya hidup ke bilik ini jika tidak.

Memilih perabot tinggi yang menjadikan siling yang paling tinggi!

dobi-idea kayu perabot
Cucian di Rumah - 27 Idea Tata Letak Fungsian | Reka Bentuk Dalaman | 16/27

Jangan takut untuk melipatgandakan kabinet yang tinggi supaya dapat membuat sebahagian besar permukaan dinding. Dapatkan inspirasi dari bilik dobi yang luas ini dan pilih kabinet berwarna terang. Oleh itu, anda akan menikmati ruang penyimpanan optimum tetapi seluas ruangan lain di rumah anda. Walaupun bilik mempunyai permukaan yang terhad, berani pengumpulan perabot yang rendah dan berfikir tentang menghiasnya seperti yang sepatutnya. Peralatan mesti digabungkan dengan hiasan terang ini, untuk mengharmonikan keseluruhan dan menyumbang keindahan bilik.

Kabinet dobi - mencuci mesin basuh dan pengering dan penyangkut

pintu-rumah-basuh-mesin-pengeringan-dobi-kabinet-pintu
Cucian di Rumah - 27 Idea Tata Letak Fungsian | Reka Bentuk Dalaman | 17/27

Anda ingin mendedikasikan seluruh bilik ke dobi anda, susun atur bilik anda tidak membenarkan penciptaan cucian sebenar? Jadi, timbangkan semula tata letak bilik anda dan pastikan salah seorang daripada mereka memasuki kawasan dobi kecil. Ini boleh dilakukan di dapur, pejabat atau lorong, dengan syarat anda menyembunyikannya di belakang pintu almari atau almari.

Bilik dobi putih dengan rak, bakul dan mesin basuh

basuh-basuh-basuh-mesin-rak-penyimpanan
Cucian di Rumah - 27 Idea Tata Letak Fungsian | Reka Bentuk Dalaman | 18/27

Bilik dobi putih ini dihiasi dengan banyak rak dan bakul penyimpanan yang disusun di atas mesin basuh. Pilihan jubin putih tidak mengejutkan kita. Ia berkahwin dengan elegan dengan semua elemen bilik, untuk menjadikan ruang itu lebih terang dan luas. Dua karpet merah melarikan diri dari putih yang rapi dan membuat hiasan yang baik dan lembut.

Cucian moden di hijau pucat

rak dobi mencuci-mesin kabinet
Cucian di Rumah - 27 Idea Tata Letak Fungsian | Reka Bentuk Dalaman | 19/27

Ini adalah bilik dobi yang memberikan kebanggaan tempat kepada warna yang sangat bergaya: hijau pucat. Penyimpanan sampingan, bilik ini tidak memberikan apa-apa dobi yang dibentangkan di atas. Bakul logam dan rak dinding bersatu untuk mewujudkan komposisi yang praktikal dan harmoni. Kelembutan warna dinding diserlahkan oleh jubin putih yang berpakaian lantai bilik.

Bilik dobi di dalam kelabu muda

dobi mencuci mesin-Kabinet-rak
Cucian di Rumah - 27 Idea Tata Letak Fungsian | Reka Bentuk Dalaman | 20/27

Cahaya putih kelabu dan salji, duo monokrom yang tidak akan gagal membuat kesan dalam bilik yang direka mengikut prinsip gaya minimalis. Sekiranya anda bermimpi mencuci pakaian yang berfungsi dan berfungsi, pastikan untuk memilih perabot simpanan anda yang sepadan dengan gaya yang dikenakan pada semua bilik anda. Dalam hal interior minimalis, bilik dobi anda mesti mempunyai gaya yang bersih dan hiasan yang tidak mempunyai sebab yang berlebihan.

Bilik dobi yang moden dan elegan dalam kelabu muda

dobi mencuci mesin-Kabinet-putih
Cucian di Rumah - 27 Idea Tata Letak Fungsian | Reka Bentuk Dalaman | 21/27

Satu lagi bilik dobi yang padat yang mengagumkan kami dengan reka bentuk dan warna monokrom yang rapi. Di sini, putih adalah di mana-mana. Ia melabur lantai, dinding dan juga perabot simpanan. Terdapat hanya satu elemen yang menghormati sebahagian pementasan monokrom ini: mesin basuh yang tidak teragak-agak untuk berpakaian untuk mencampur aksen yang terang dan sorotan keperakan.

Perkhidmatan dobi syiling di bilik mandi moden

dobi Bilik-bilik mandi moden mozek
Cucian di Rumah - 27 Idea Tata Letak Fungsian | Reka Bentuk Dalaman | 22/27

Bolehkah bilik mandi menampung sebahagian peralatan kami? Tidak kira berapa besar bilik mandi anda, anda tidak akan dapat meletakkan semua peralatan anda, tetapi anda masih boleh memasang mesin basuh kompak dengan rak loker atau rak simpanan. Untuk ini, anda mungkin perlu mengkaji susun atur dan pengoptimuman ruang. Mesin basuh anda boleh mencari tempat di bawah kesombongan atau di bawah perabot yang digantung.

Bilik tandas dalam corak pastel putih dilengkapi dengan mesin basuh

jubin bilik mandi bilik mandi bilik mandi
Cucian di Rumah - 27 Idea Tata Letak Fungsian | Reka Bentuk Dalaman | 23/27

Cucian penjuru dengan mesin basuh di bawah kesombongan di bilik mandi

dobi Bilik-bilik mandi-perabot-merah
Cucian di Rumah - 27 Idea Tata Letak Fungsian | Reka Bentuk Dalaman | 24/27

Mesin basuh putih dan pengering

dobi-Kabinet-putih-mesin basuh-pengering
Cucian di Rumah - 27 Idea Tata Letak Fungsian | Reka Bentuk Dalaman | 25/27

Bilik dobi kelabu dan elegan

bakul dobi, rak, mesin basuh rambut
Cucian di Rumah - 27 Idea Tata Letak Fungsian | Reka Bentuk Dalaman | 26/27

Simpanan cucian praktikal dan putih

dobi basuh-mesin pengering-biru gelap
Cucian di Rumah - 27 Idea Tata Letak Fungsian | Reka Bentuk Dalaman | 27/27

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (1 оценок, среднее: 5.00 из 5)
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

− 2 = 2

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map